İzmir Körfezi’nden kötü kokular geliyor… Balık ölümleri sürüyor

İzmir’de 20 Ağustos’ta Bayraklı ilçesi Turan mevkisi kıyısına meyyit balıkların vurması ve makûs koku probleminin ortaya çıkması sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi gruplarının denizde başlattığı paklık çalışması devam ediyor.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Etraf Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü gruplarının aldığı su ve meyyit balık numuneleri üzerinde laboratuvar incelemesinin de sürdüğü belirtildi.

Deniz suyu renginin yeşil ve kahverengiye döndüğü körfezde balık vefatları bugün Karşıyaka ilçesi Bostanlı kıyısına kadar yayıldı. Çok sayıda meyyit balığın deniz yüzeyine çıktığı ve kıyıya vurduğu görüldü.

KİRLİLİĞE BAĞLI OKSİJEN EKSİKLİĞİ

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Bilimleri Ana Bilim Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Suzer, AA muhabirine 1999 yılından itibaren İzmir Körfezi’nde çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Körfezde bir arıtma sisteminin bulunduğunu lakin şu anda nüfus yoğunluğunun çok fazla olduğunu aktaran Suzer, şunları kaydetti:

“Buna bağlı olarak da evsel ve endüstriyel kirlilikler var. Körfezde şu anda azot ve fosfor besin elementleri de yüksek düzeyde bulunuyor. Yüksek sıcaklıkla birlikte mikro alglerin patlamasına sebep oluyor. Bunlar çok ürediği vakit da sudaki oksijen taban düzeyine iniyor. Bunlar da balık vefatlarına kadar gidebiliyor. Zira suda şu anda oksijen azlığı var. Sıcaklıkla birlikte oksijen satürasyonu da düşmekte. Körfezimizde bilhassa iç körfezde akıntı sistemi çok yavaş olduğu için bu cins olaylar görülüyor. Oksijensizlikten ve solungaçlardaki tıkanmalardan kaynaklanıyor bu vefatlar. Bu, alışılmış ki kirliliğin bir tesiri.”

“SU KALİTESİ EN DÜŞÜK YERLERDEN BİRİ”

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyoloji Kısmı Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Deniz Biyoloğu Prof. Dr. Ergün Taşkın da yaptıkları çalışmalarda “İzmir Körfezi’nin Türkiye’nin su kalitesi olarak en düşük yerlerinden bir tanesi olduğunu belirlediklerini” söyledi.

Buradaki balık ölümlerinin de asıl nedeninin kirliliğe bağlı oksijen eksikliği olduğunu lisana getiren Taşkın, sıcak havanın da bunda tesirli olduğunu söz etti.

Turan Mahallesi Muhtarı Nursel Ölmez ise balık vefatlarına bağlı olarak bölgede ağır bir kokunun oluştuğunu, meyyit balıkların bir an evvel toplanmasını istediklerini belirtti.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir